Witam wszystkich, którzy jeszcze obserwują bloga lub fanpage na FB. Jest mi ogromnie miło, że pomimo braku mojej aktywności cały czas ktoś tu jeszcze zagląda:]. Dziś chciałabym przedstawić Wam recepturę, która na blogu powinna pojawić się już jakiś czas temu. Mowa o balsamie do ciała na bazie oleju abisyńskiego. Olejem zainteresował mnie Pan Piotr z firmy BOK-Surowce, który był tak miły i dostarczył mi próbkę, abym zapoznała się bliżej z olejem.
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą Oleje. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą Oleje. Pokaż wszystkie posty
niedziela, 12 października 2014
Balsam do ciała z olejem abisyńskim
Witam wszystkich, którzy jeszcze obserwują bloga lub fanpage na FB. Jest mi ogromnie miło, że pomimo braku mojej aktywności cały czas ktoś tu jeszcze zagląda:]. Dziś chciałabym przedstawić Wam recepturę, która na blogu powinna pojawić się już jakiś czas temu. Mowa o balsamie do ciała na bazie oleju abisyńskiego. Olejem zainteresował mnie Pan Piotr z firmy BOK-Surowce, który był tak miły i dostarczył mi próbkę, abym zapoznała się bliżej z olejem.
piątek, 18 lipca 2014
Ubite masło z olejem rokitnikowym. Wyniki kawowego rozdania.
Witam Was po przerwie:]. Dopadł mnie taki blogowy marazm, że szkoda gadać. Każda próba napisania postu kończy się na wynajdywaniu na siłę różnych innych zadań np sprzątanie:]. Powód chyba jest mi znany, ponieważ ostatnio popsułam parę prób i jakoś zapał do nowych eksperymentów opadł. Postanowiłam jednak zebrać się w sobie i przedstawić Wam bardzo prosty przepis na ubite masło do ciała.
poniedziałek, 7 lipca 2014
Kawowy peeling do ust
Kontynuując zabawę z preparatami do ust i masłem kawowym, nie mogło zabraknąć na blogu peelingu do ust. Pomysł na przygotowanie tego rodzaju produktu zrodził się po przejrzeniu strony PAT&RUB oraz mojej ostatniej próbie z przygotowaniem kawowego balsamu do ust.
piątek, 4 lipca 2014
Balsam do ust z masłem kawowym
Dziś chciałabym zaproponować Wam pierwszy produkt, w którym wykorzystałam moje nowo zakupione substancje. Tak jak pisałam w poprzednim poście bardzo przypadło mi do gustu masło kawowe, dlatego też od tego związku rozpoczęłam testowanie nowych surowców. Żeby się nie sparzyć i nie marnować masła postanowiłam zrobić produkt, który jest prosty w przygotowaniu. Dodatkowo szukając informacji o maśle kawowym natrafiłam na wiele postów i recenzji dotyczących balsamu do ust z masłem kawowym firmy PAT&RUB (klik).
piątek, 20 czerwca 2014
Idziemy na zakupy cz I
Niestety ten dzień musiał kiedyś nadejść. Kilka miesięcy temu mój magazyn surowców wyglądał potężnie, półki wręcz uginały się od przeróżnych związków. Zabawy laboratoryjne sprawiły, że w niektórych pojemnikach widzę już dno. Ponieważ nie mogę obejść się bez paru składników, które uważam za niezbędne do przygotowania własnych produktów zaczęłam serfować po sklepach, aby dokonać zakupów. Ponownie przeszły mnie ciarki po plecach ponieważ wiem, że rozsądne zakupy surowcowe wymagają kilku godzin spędzonych przed komputerem. Ilość czasu, który spędziłam klikając upewniła mnie tylko, że porównywarka surowców jest tym czego potrzebuje (realizacja już się rozpoczęła:]).
sobota, 10 maja 2014
Olejek do ciała z olejem słonecznikowym
Kontynuując nasze produkcje na bazie oleju słonecznikowego, zaproponuję Wam dziś olejek do ciała. Przepis podobnie jak na olejek do kąpieli nie jest bardzo skomplikowany, a całość sprowadza się do naważenia składników i ich wymieszania. Również w tym przypadku nie będziemy używać wody, dlatego zbędne jest dodawanie konserwantów. Oczywiście nasza receptura będzie wzbogacona w inne oleje, natomiast olej słonecznikowy będzie tutaj składnikiem dodawanym w największej ilości.
Jak już wspomniałam na wstępie przepis nie jest skomplikowany, musimy jednak wziąć pod uwagę kluczowy dla tego rodzaju produktu aspekt. Ponieważ w skład produktu wchodzą same oleje musimy wybrać takie które szybko się wchłoną, nie pobrudzą naszego ubrania i nie będziemy po aplikacji czuli się tak, jakby ktoś zanurzył Nas w kadzi z olejem. Dlatego ponownie użyjemy tu substancji lekkich, które pomogą nam uzyskać produkt o zadowalających właściwościach. Dodamy związki używane w poprzednim przepisie czyli mirystynianu izopropylu (IPM) i frakcjonowany olej kokosowy (FOK).
czwartek, 8 maja 2014
Olejek do kąpieli z olejem słonecznikowym
Tak jak obiecałam wcześniej, skupimy się w najbliższym czasie na oleju słonecznikowym. Zaprezentuje Wam kilka receptur, które może komuś przypadną do gustu. Zaczniemy od produktu, który przeznaczony jest dla osób posiadających wannę. Mowa tu o olejku do kąpieli. Na rynku możecie spotkać wiele olejków, część z nich to mieszaniny różnych olei z emulgatorami, natomiast inne to już wytworzone emulsje. Oprócz różnicy w postaci produktu mamy tu czynnik, który dla wielu osób będzie kluczowy. O ile w emulsji, która zawiera wodę będziemy musieli dodać konserwant, żeby produkt zabezpieczyć przed wzrostem bakterii, to w olejku nie ma takiej konieczności. W jednym i drugim przypadku daną ilość produktu wlewamy do wanny i relaksujemy się podczas kąpieli. Oleje zawarte w produktach pokrywają nasze ciało, a dodatek olejków eterycznych umila nam kąpiel. No ale przejdźmy do produktu, który chciałam Wam dziś zaprezentować. Bez wielkiego wymyślania podstawowa receptura dla tego rodzaju produktu będzie następująca:
wtorek, 6 maja 2014
Olej słoniecznikowy
Opisywane ostatnio oleje (sojowy i z pestek winogron) posiadają duże ilości kwasu linolowego. Również w przypadku oleju słonecznikowego mamy dość pokaźną ilością tego kwasu. Olej słonecznikowy jest jednak tańszy, co kilka osób może przekonać do tego, żeby to on właśnie znalazł się w naszych produktach jako główne źródło kwasu linolowego. Jak już pewnie wiecie kwas ten jest ważny, ponieważ wchodzi w skład ceramidu 1, który jest składnikiem cementu warstwy rogowej. Dodatkowo z kwasu linolowego na drodze reakcji enzymatycznych powstaje kwas γ- linolenowy (GLA). niedziela, 27 kwietnia 2014
Olej sojowy
Olej sojowy (INCI: Glycine Soja Oil) jest kolejnym olejem z którym musicie się zaprzyjaźnić. Otrzymywany jest z nasion soi na drodze chemicznej ekstrakcji lub przez mechaniczne wytłaczanie. W zależności od typu nasion i regionu ich występowania olej może mieć zabarwienie od brunatnego do żółtego. Olej sojowy posiada duże ilości kwasów nienasyconych, które są połączone z cząsteczką gliceryny. Powstałe lipidy występują w oleju w postaci mono- di- i trigliceroli, z czego najwięcej jest tych ostatnich. Profil kwasów tłuszczowych oleju sojowego jest następujący: kwas palmitynowy (C16) 11%, kwas stearynowy (C18) 4%, kwas oleinowy (C18:1) 23,4 %, kwas linolowy (C18:2) 53,2 % i kwas linolenowy (C18:3) 7,8%. Po raz kolejny mamy do czynienia z olejem w którym ok 84 % stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe. Będzie więc to lekki olej, który wpłynie na naszą skórę poprzez jej zmiękczenie oraz pomoc w odbudowie lipidów warstwy rogowej naskórka.
piątek, 25 kwietnia 2014
Olej z pestek winogron
W dniu dzisiejszym zaserwuje Wam trochę informacji o Oleju z pestek winogron (INCI: Vitis Vinifera Seed Oil). Jakiś czas temu kupiłam takowy olej licząc na lekką mgiełkę, która pokryje moją skórę. Nie zawiodłam się ponieważ olej z pestek winogron jest jednym z lżejszych olei z jakimi miałam do czynienia. Nawet takie oleje jak z pestek moreli czy słodkich migdałów w porównaniu z naszym dzisiejszym bohaterem to cięższe składniki. Olej mogę porównać do frakcjonowanego oleju kokosowego, jednak od FOK różni się znacznie profilem kwasów tłuszczowych. Występują tu kwasy (oczywiście jako trójglicerydy): kwas palmitynowy (C16) 7%, kwas stearynowy (C18) 4%, kwas oleinowy (C18:1) 16 %, kwas linolowy (C18:2) 70 %, resztę stanowią kwasy w ilościach mniejszych niż 1 % między innymi ALA i kwas oleopalmitynowy. Są to oczywiście wartości przybliżone a dokładny skład jest uzależniony od tego gdzie owoce dojrzewały i z jakim gatunkiem winorośli mamy do czynienia.
poniedziałek, 17 marca 2014
Olej z orzechów makadamia
Posty o olejach kosmetycznych to duża część tego bloga. Będzie ich pewnie jeszcze kilka, ale raczej nie przebijemy ilości odcinków serialu moda na sukces. Póki co blog jest bardzo lipofilowy, ale szukanie informacji o olejach sprawia mi przyjemność. Dlatego zapraszam na kolejny odcinek serialu pod tytułem oleje kosmetyczne. Dziś zapoznamy się z Olejem z orzechów makadamia. sobota, 15 marca 2014
Olej ze słodkich migdałów
Dawno nie pisałam nic o olejach stosowanych w kosmetykach. Kto przegląda strony z surowcami ten doskonale wie, że ilość olei na stronach zwiększa się praktycznie z dnia na dzień. Jak wybrać najlepszy, skoro wszystkie według opisów producenta są NAJ?? Niestety trzeba przeszukać "połowę" internetu, żeby znaleźć jakieś konkretne wartości, dotyczące związków, które w danym oleju się znajdują. Informacje ze stron średnio do mnie trafiają bo są zbyt ogólnikowe np: zawiera witaminy A,B,C,E, polifenole, fitosterole itd. Od razu nasuwa mi się pytanie ILE, JAKIE?? Czy witamina E to α-tokoferol czy γ- tokoferol, a może tokotrienole? Jakie mamy fitosterole i polifenole??czwartek, 30 stycznia 2014
Olej z pestek moreli
Olej z
pestek moreli: Prunus armeniaca
Pestki
moreli zawierają około 40-50 % oleju. Profil kwasów tłuszczowych, które wraz z
gliceryną tworzą trójglicerydy jest następujący: kwas palmitynowy (C16) 4-7%,
kwas stearynowy (C18) 1%, kwas oleinowy (C18:1) 58-74 % oraz kwas linolowy
(C18:2) 20-34 %. Jak widać większość kwasów tłuszczowych stanowią kwasy jednonienasycone i wielonienasycone.
Olej ma właściwości zmiękczające i nawilżające co możemy zawdzięczać kwasowi oleinowemu. Dzięki zawartości kwasu
linolowego olej zapewnia odbudowę naturalnej bariery skóry.
sobota, 18 stycznia 2014
Masła i oleje czyli podstawowe składniki kosmetyków
W najbliższym czasie zamierzam napisać o masłach i olejach, które moim zdaniem powinny być podstawowymi składnikami w każdym kosmetyku. Nie chodzi mi tylko o kosmetyki naturalne ale o wszystkie kosmetyki. Trochę to przykre, że czytając skład kosmetyku, który np. na opakowaniu ma piękne awokado, okazuje się, że olej awokado jest wymieniony w składzie po konserwantach albo Witaminie E (czyli jest go poniżej 1 %). Mam takie założenie, że opakowanie to nie wszystko, jestem nawet w stanie przedłożyć ilość interesujących składników nad właściwości organoleptyczne danego produktu. Uważam, że bez znajomości składników zakup kosmetyków jest nieświadomy i podyktowany tym ile dana firma jest w stanie zainwestować w marketing. Tyle tytułem wstępu, wracając do maseł i olei należy zwrócić uwagę na następujące kwestie:
czwartek, 16 stycznia 2014
Olej kokosowy
Olej kokosowy w temperaturze pokojowej jest ciałem stałym o białym zabarwieniu. Przeważnie występuje w formie wybielonej i odkwaszonej, bez charakterystycznego zapachu. Olej nierafinowany ma natomiast żółtawe zabarwienie i charakterystyczny zapach. W oleju kokosowym nazywanym również masłem kokosowym, znajdujemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe zawierające od 8 do 16 atomów węgla w łańcuchu. Mamy odpowiednio: kwas kaprylowy (C8) 5-11%, kwas kaprynowy (C10) 4-9 %, kwas laurynowy (C12) 44 %, kwas mirystynowy (C14) 18 %, kwas palmitynowy (C16) 11%. Sumując ilość nasyconych kwasów tłuszczowych wychodzi ich ok 90 %, resztę stanowią kwasy jednonienasycone i wielonienasycone przy czym tych ostatnich znajdują się bardzo małe ilości. Ponieważ, nie mamy tu dużych ilości kwasów nienasyconych termin ważności tego oleju będzie wynosił minimum 2 lata.
wtorek, 14 stycznia 2014
Frakcjonowany olej kokosowy...."lekki jak aksamit"
Jak następnym razem drogi czytelniku :D zobaczysz na opakowaniu CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE to wiesz o co come on.
Subskrybuj:
Posty (Atom)




