Dawno nie pisałam nic o olejach stosowanych w kosmetykach. Kto przegląda strony z surowcami ten doskonale wie, że ilość olei na stronach zwiększa się praktycznie z dnia na dzień. Jak wybrać najlepszy, skoro wszystkie według opisów producenta są NAJ?? Niestety trzeba przeszukać "połowę" internetu, żeby znaleźć jakieś konkretne wartości, dotyczące związków, które w danym oleju się znajdują. Informacje ze stron średnio do mnie trafiają bo są zbyt ogólnikowe np: zawiera witaminy A,B,C,E, polifenole, fitosterole itd. Od razu nasuwa mi się pytanie ILE, JAKIE?? Czy witamina E to α-tokoferol czy γ- tokoferol, a może tokotrienole? Jakie mamy fitosterole i polifenole??
Gdyby te wszystkie informacje były na stronach, byłoby zbyt piękne. Mimo, iż postów o składnikach nie było za wiele na blogu, to już po tych kilku mogę stwierdzić, że Wy również poszukujecie w miarę dokładnych danych. Dlatego prośba do wszystkich, którzy czytają i szukają informacji. Jeżeli znajdziecie jakieś konkretne wartości o których ja nie wspomniałam, śmiało piszcie w komentarzach. Pozwoli nam to na zdobycie jak największej ilości informacji, kiedy każdy dołoży własną cegiełkę. Wiem, że podane przeze mnie dane są ogólnikowe ponieważ rozmawiamy o surowcach naturalnych, w których skład i konkretne właściwości zależą od sposobu uprawy, regionu występowania itd. Warto mieć jednak nawet takie ogólne spojrzenie na dany surowiec
Gdyby te wszystkie informacje były na stronach, byłoby zbyt piękne. Mimo, iż postów o składnikach nie było za wiele na blogu, to już po tych kilku mogę stwierdzić, że Wy również poszukujecie w miarę dokładnych danych. Dlatego prośba do wszystkich, którzy czytają i szukają informacji. Jeżeli znajdziecie jakieś konkretne wartości o których ja nie wspomniałam, śmiało piszcie w komentarzach. Pozwoli nam to na zdobycie jak największej ilości informacji, kiedy każdy dołoży własną cegiełkę. Wiem, że podane przeze mnie dane są ogólnikowe ponieważ rozmawiamy o surowcach naturalnych, w których skład i konkretne właściwości zależą od sposobu uprawy, regionu występowania itd. Warto mieć jednak nawet takie ogólne spojrzenie na dany surowiec
Dziś bohaterem postu będzie olej ze słodkich migdałów (INCI: prunus amygdalus dulcis oil). Lubię ten olej ponieważ jest lekki, bezzapachowy oraz dobrze się wchłania. Możecie spotkać olej o lekko żółtym zabarwieniu, ale nie zdziwcie się kiedy będzie on bezbarwny. Znajdujemy go w wielu kosmetykach i produktach higieny osobistej. Jest używany w olejkach
do kąpieli, szminkach, produktach do oczyszczania i nawilżania skóry. Olej o którym dziś mówimy ma następujący profil kwasów tłuszczowych: kwasy palmitynowy (C16) 3-6%, oleopalmitynowy (C16:1) 2%, stearynowy (C18) 3%, oleinowy (C18:1) 60-78 % i linolowy (C18:2) 10-30 % i α-linolenowy (C18:3) 2%. Widzimy, z profilu kwasów jakich właściwości możemy spodziewać się po oleju. Duża zawartość kwasu oleinowego i linolowego powoduje, iż nasza skóra będzie zmiękczona oraz odbudujemy cement międzykomórkowy. Niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że olej jest lekki i nie czuć go na naszej skórze. Kwas oleopalmitynowy chroni przed poparzeniami słonecznymi i mimo, że jest go jedynie 2% to na pewno nie zaszkodzi.
W oleju znajdziemy dużą ilość witamin. Najwięcej jest witaminy E, która ma właściwości zmiękczające skórę i jest bardzo dobrym antyoksydantem. Ilość witaminy E znacznie się od siebie różni w zależności od pochodzenia oleju. Znalazłam następujący zakres dla witaminy E w oleju ze słodkich migdałów: od 210.9 do 553.4 ppm α-tokoferolu, 4.64 do 14.92 ppm γ-tokoferolu i od 0.2 do 1.02 ppm δ-tokoferolu. Dodatkowo olej zawiera witaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminę K (niestety nie znalazłam szczegółowych wartości).
Cennymi składnikami oleju są sterole roślinne, które są zbliżone swą budową do cholesterolu (składnik cementu międzykomórkowego). Ponownie, wartości znacznie się od siebie różnią w zależności od regionu występowania (od 1191 do 2777 mg/kg). Głównym fitosterolem jest β-sitosterol od 59.1% do 84.1% i avenasterol od 8.9% do 25.4%, pozostałą ilość stanowi kampesterol i stygmasterol.
Z polifenoli znajdziemy w oleju flawonole (podgrupa flawonoidów), czy hydroksykwasy karboksylowe. Jeżeli posiadacie jakieś informacje dotyczące polifenoli w oleju ze słodkich migdałów to podzielcie się ze mną swą wiedzą w komentarzach.
Przybliżyliśmy sobie dziś kolejny wartościowy olej, który ma zastosowanie w licznych kosmetykach. Z powodu swoich właściwości możemy stosować go jako substancję zmiękczającą i pomagająca w odbudowie podstawowych funkcji naszej skóry. Dla mnie jest jednym z głównych składników preparatów, które mają być lekkie i szybko się wchłaniać.
A Wy używacie oleju ze słodkich migdałów?? Jakie wrażenia??
W oleju znajdziemy dużą ilość witamin. Najwięcej jest witaminy E, która ma właściwości zmiękczające skórę i jest bardzo dobrym antyoksydantem. Ilość witaminy E znacznie się od siebie różni w zależności od pochodzenia oleju. Znalazłam następujący zakres dla witaminy E w oleju ze słodkich migdałów: od 210.9 do 553.4 ppm α-tokoferolu, 4.64 do 14.92 ppm γ-tokoferolu i od 0.2 do 1.02 ppm δ-tokoferolu. Dodatkowo olej zawiera witaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminę K (niestety nie znalazłam szczegółowych wartości).
Cennymi składnikami oleju są sterole roślinne, które są zbliżone swą budową do cholesterolu (składnik cementu międzykomórkowego). Ponownie, wartości znacznie się od siebie różnią w zależności od regionu występowania (od 1191 do 2777 mg/kg). Głównym fitosterolem jest β-sitosterol od 59.1% do 84.1% i avenasterol od 8.9% do 25.4%, pozostałą ilość stanowi kampesterol i stygmasterol.
Z polifenoli znajdziemy w oleju flawonole (podgrupa flawonoidów), czy hydroksykwasy karboksylowe. Jeżeli posiadacie jakieś informacje dotyczące polifenoli w oleju ze słodkich migdałów to podzielcie się ze mną swą wiedzą w komentarzach.
Przybliżyliśmy sobie dziś kolejny wartościowy olej, który ma zastosowanie w licznych kosmetykach. Z powodu swoich właściwości możemy stosować go jako substancję zmiękczającą i pomagająca w odbudowie podstawowych funkcji naszej skóry. Dla mnie jest jednym z głównych składników preparatów, które mają być lekkie i szybko się wchłaniać.
A Wy używacie oleju ze słodkich migdałów?? Jakie wrażenia??
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz