Pokazywanie postów oznaczonych etykietą humektanty. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą humektanty. Pokaż wszystkie posty

czwartek, 26 czerwca 2014

Idziemy na zakupy cz. II


W pierwszym poście zakupowym, który pojawił się na blogu jakiś czas temu stworzyłam podstawową listę zakupów, dla osób chcących rozpocząć swoją przygodę z kosmetykami samo-robionymi. Surowce, które wrzuciliśmy do naszego koszyka pozwalają na przygotowanie pierwszego peelingu, balsamu w kostce czy olejku do kąpieli. Jest to również, prawie kompletny zbiór surowców potrzebny do przygotowania bardziej skomplikowanych receptur. Pisząc bardziej skomplikowane mam na myśli masła, kremy i balsamy do ciała. 

środa, 23 kwietnia 2014

Trochę więcej glikoli

Glikol propylenowy o którym pisałam w tym poście nie jest jedynym reprezentantem glikoli stosowanym w kosmetykach. Kiedy przyjrzymy się bliżej składnikom INCI znajdującym się na opakowaniu znajdziemy wiele innych związków zaliczanych do tej grupy. Ogólnie wszystkie te związki są diolami. Cóż to takiego?? Są to związki chemiczne posiadające dwie grupy hydroksylowe (-OH) połączone z atomami węgla. Możecie spotkać nazewnictwo związków, które dokładnie umiejscawia gdzie grupy OH się znajdują np glikol propylenowy będzie po prostu 1,2- propanodiolem co oznacza, że związek ten ma grupy OH przy pierwszym i drugim atomie węgla. Może pamiętacie z lekcji chemii wymienianie alkanów (metan, etan, propan, butan ...), w każdym kolejnym mieliśmy jeden atom węgla więcej. Nie trzeba być szerlokiem, żeby poskładać wszystko do kupy i stwierdzić, że to propano mówi nam o ilości atomów węgla w cząsteczce ( w przypadku glikolu propylenowego dokładnie o trzech). 

sobota, 12 kwietnia 2014

Nawilżamy skórę, Na- PCA

Kolejnym bohaterem postów z serii "Nawilżamy skórę",  będzie Na- PCA. Cóż kryje się pod tą nazwą?? Jak widać na rysunku obok w składzie mamy kation sodu (Na+) oraz anion kwasu piroglutaminowego, który jest oznaczony minusem. Czyli tak po "chemicznemu" będzie to sól sodowa kwasu piroglutaminowego. Jest to związek, który naturalnie występuje w czynniku nawilżającym skóry (NMF), powstaje poprzez cyklizację kwasu glutaminowego powstałego z rozkładu filagryny. Jak pewnie pamiętacie (albo i nie:]) filagryna jest białkiem łączącym ze sobą korneocyty w warstwie rogowej naskórka. Ilość tej substancji w NMF-ie wynosi 12 %, co daje jej drugie miejsce zaraz po aminokwasach. Jest substancją bardzo dobrze rozpuszczalną w wodzie i etanolu.

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Nawilżamy skórę - Glikol propylenowy. Zło wcielone, czy związek jakich wiele???

Kolejnym z nawilżaczy, który dość często widnieje w składach naszych produktów kosmetycznych jest glikol propylenowy. Sprawa z tą substancją jest bardziej skomplikowana, niż z innymi humektantami. Raczej nie znajdziecie wielu informacji dotyczących tego, że mleczan sodu czy gliceryna są szkodliwe (chociaż teraz to o wszystkim można przeczytać, że jest szkodliwe:P). Inaczej jest z glikolem propylenowym i w zależności od tego na jaką stronę wejdziemy dostaniemy inny rodzaj informacji. Od danych, że powoduje raka i uszkadza nam wątrobę po info, że jest to najlepsza substancja nawilżająca na świecie. W produktach naturalnych raczej go nie znajdziemy, a jeżeli w nich występuje to mają one tyle wspólnego z naturą co ja z bolidami F1. Glikol propylenowy widnieje często w składzie  wielu preparatów aptecznych, gdzie pełni rolę promotora przejścia substancji w głąb skóry. O co zatem chodzi z tym glikolem?? Czy jest to substancja, której należy unikać ??

środa, 26 marca 2014

Nawilżamy skórę - Sorbitol

Fatalnie się czuję:/. Wiedziałam, że do mnie też przyczepi się jakieś świństwo, w końcu wszyscy w domu chorzy. Wczoraj byłam pozbawiona jakichkolwiek mocy, dziś jest już trochę lepiej, dlatego postanowiłam napisać kolejny post. Będę kontynuować opisy humektantów, a ponieważ muszę osłodzić sobie swój stan, padło na sorbitol. 

sobota, 22 marca 2014

Nawilżamy skórę - Mleczan sodu

Ostatnio napisałam, że blog jest bardzo lipofilowy (lubiący tłuszcze) ponieważ większość postów z opisem surowców kosmetycznych stanowią masła i oleje. Będę oczywiście opisywać te substancje dalej, natomiast dziś chciałabym przedstawić Wam nową grupę związków i opisać jednego z jej reprezentantów. Chodzi o humektanty, czyli substancje, które pomagają wiązać wodę w warstwie rogowej naskórka. Wiecie już, że bez prawidłowej zawartości wody w skórze nie będzie ona wyglądać dobrze, dlatego warto wybierać produkty, które zawierają substancje pomagające w utrzymaniu optymalnej ilości H2O.