
Gdyby te wszystkie informacje były na stronach, byłoby zbyt piękne. Mimo, iż postów o składnikach nie było za wiele na blogu, to już po tych kilku mogę stwierdzić, że Wy również poszukujecie w miarę dokładnych danych. Dlatego prośba do wszystkich, którzy czytają i szukają informacji. Jeżeli znajdziecie jakieś konkretne wartości o których ja nie wspomniałam, śmiało piszcie w komentarzach. Pozwoli nam to na zdobycie jak największej ilości informacji, kiedy każdy dołoży własną cegiełkę. Wiem, że podane przeze mnie dane są ogólnikowe ponieważ rozmawiamy o surowcach naturalnych, w których skład i konkretne właściwości zależą od sposobu uprawy, regionu występowania itd. Warto mieć jednak nawet takie ogólne spojrzenie na dany surowiec
Dziś bohaterem postu będzie olej ze słodkich migdałów (INCI: prunus amygdalus dulcis oil). Lubię ten olej ponieważ jest lekki, bezzapachowy oraz dobrze się wchłania. Możecie spotkać olej o lekko żółtym zabarwieniu, ale nie zdziwcie się kiedy będzie on bezbarwny. Znajdujemy go w wielu kosmetykach i produktach higieny osobistej. Jest używany w olejkach
do kąpieli, szminkach, produktach do oczyszczania i nawilżania skóry. Olej o którym dziś mówimy ma następujący profil kwasów tłuszczowych: kwasy palmitynowy (C16) 3-6%, oleopalmitynowy (C16:1) 2%, stearynowy (C18) 3%, oleinowy (C18:1) 60-78 % i linolowy (C18:2) 10-30 % i α-linolenowy (C18:3) 2%. Widzimy, z profilu kwasów jakich właściwości możemy spodziewać się po oleju. Duża zawartość kwasu oleinowego i linolowego powoduje, iż nasza skóra będzie zmiękczona oraz odbudujemy cement międzykomórkowy. Niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że olej jest lekki i nie czuć go na naszej skórze. Kwas oleopalmitynowy chroni przed poparzeniami słonecznymi i mimo, że jest go jedynie 2% to na pewno nie zaszkodzi.
W oleju znajdziemy dużą ilość witamin. Najwięcej jest witaminy E, która ma właściwości zmiękczające skórę i jest bardzo dobrym antyoksydantem. Ilość witaminy E znacznie się od siebie różni w zależności od pochodzenia oleju. Znalazłam następujący zakres dla witaminy E w oleju ze słodkich migdałów: od 210.9 do 553.4 ppm α-tokoferolu, 4.64 do 14.92 ppm γ-tokoferolu i od 0.2 do 1.02 ppm δ-tokoferolu. Dodatkowo olej zawiera witaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminę K (niestety nie znalazłam szczegółowych wartości).
Cennymi składnikami oleju są sterole roślinne, które są zbliżone swą budową do cholesterolu (składnik cementu międzykomórkowego). Ponownie, wartości znacznie się od siebie różnią w zależności od regionu występowania (od 1191 do 2777 mg/kg). Głównym fitosterolem jest β-sitosterol od 59.1% do 84.1% i avenasterol od 8.9% do 25.4%, pozostałą ilość stanowi kampesterol i stygmasterol.
Z polifenoli znajdziemy w oleju flawonole (podgrupa flawonoidów), czy hydroksykwasy karboksylowe. Jeżeli posiadacie jakieś informacje dotyczące polifenoli w oleju ze słodkich migdałów to podzielcie się ze mną swą wiedzą w komentarzach.
Przybliżyliśmy sobie dziś kolejny wartościowy olej, który ma zastosowanie w licznych kosmetykach. Z powodu swoich właściwości możemy stosować go jako substancję zmiękczającą i pomagająca w odbudowie podstawowych funkcji naszej skóry. Dla mnie jest jednym z głównych składników preparatów, które mają być lekkie i szybko się wchłaniać.
A Wy używacie oleju ze słodkich migdałów?? Jakie wrażenia??
W oleju znajdziemy dużą ilość witamin. Najwięcej jest witaminy E, która ma właściwości zmiękczające skórę i jest bardzo dobrym antyoksydantem. Ilość witaminy E znacznie się od siebie różni w zależności od pochodzenia oleju. Znalazłam następujący zakres dla witaminy E w oleju ze słodkich migdałów: od 210.9 do 553.4 ppm α-tokoferolu, 4.64 do 14.92 ppm γ-tokoferolu i od 0.2 do 1.02 ppm δ-tokoferolu. Dodatkowo olej zawiera witaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminę K (niestety nie znalazłam szczegółowych wartości).
Cennymi składnikami oleju są sterole roślinne, które są zbliżone swą budową do cholesterolu (składnik cementu międzykomórkowego). Ponownie, wartości znacznie się od siebie różnią w zależności od regionu występowania (od 1191 do 2777 mg/kg). Głównym fitosterolem jest β-sitosterol od 59.1% do 84.1% i avenasterol od 8.9% do 25.4%, pozostałą ilość stanowi kampesterol i stygmasterol.
Z polifenoli znajdziemy w oleju flawonole (podgrupa flawonoidów), czy hydroksykwasy karboksylowe. Jeżeli posiadacie jakieś informacje dotyczące polifenoli w oleju ze słodkich migdałów to podzielcie się ze mną swą wiedzą w komentarzach.
Przybliżyliśmy sobie dziś kolejny wartościowy olej, który ma zastosowanie w licznych kosmetykach. Z powodu swoich właściwości możemy stosować go jako substancję zmiękczającą i pomagająca w odbudowie podstawowych funkcji naszej skóry. Dla mnie jest jednym z głównych składników preparatów, które mają być lekkie i szybko się wchłaniać.
A Wy używacie oleju ze słodkich migdałów?? Jakie wrażenia??
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz