Kwas oleopalmitynowy |
Kwas
oleopalmitynowy (C16:1) - kwas z 16 atomami węgla i jednym wiązaniem podwójnym.
Jest kwasem omega-7 czyli wiązanie podwójne występuje przy siódmym atomie węgla
licząc od węgla omega (węgiel grupy CH3). Z powodu wiązania podwójnego jego
data ważności będzie krótsza niż kwasów nasyconych. Zalety kwasu
oleopalmitynowego są następujące: zmiękcza i nawilża skórę, wykazuje
właściwości antybakteryjne, jest użyteczny jako ochrona przed promieniowaniem
UV.
W dużych
ilościach występuje w olejach:
Olej z rokitnika
36 %
Olej z orzechów
makadamia 20 %
Kwas oleinowy
(C18:1) - kwas tłuszczowy zawierający 18 atomów węgla oraz jedno wiązanie
podwójne. Kwas jest produkowany przez nasz organizm i jest kwasem omega-9.
Poprzez uwodornienie kwasu oleinowego otrzymujemy kwas stearynowy a cały proces
nazywany jest utwardzaniem tłuszczu. Kwas oleinowy jest bardzo dobrze
absorbowany przez skórę. Ma właściwości zmiękczające i nawilżające, pomaga
również w odbudowie bariery skórnej. Kwas oleinowy występuje podobnie jak
palmitynowy i stearynowy w ludzkim sebum. Może powodować powstawanie
zaskórników oraz powodować zaostrzenie trądziku. Kwas spotykamy w następujących
surowcach:
Olej awokado 75%
Oliwa z oliwek 75
%
Olej z orzechów
laskowych 70%
Olej ze słodkich
migdałów 70%
Olej z pestek
moreli 60%
Olej z orzechów
makadamia 58%
Miło mi być pierwszą zaproszona osobą do obserwowanych. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń