poniedziałek, 20 stycznia 2014

Bogactwo masła kakaowego

Masło kakaowe
Pierwszym masłem, którym się zajmiemy jest masło kakaowe. Otrzymywane jest z owoców kakaowca  i używane w wielu gałęziach przemysłu np. spożywczym, farmaceutycznym no i najważniejsze kosmetycznym. Jeżeli dany produkt kosmetyczny posiada masło to w składzie INCI powinniśmy znaleźć Theobroma Cacao Seed Butter.Jak widać na zdjęciu masło ma postać twardej bryły, chociaż możemy je dostać również  w postaci pastylek.

Twardość tego masła w skali od 1 do 10 wynosi 10 i w porównaniu do innych maseł jest ono najtwardsze. Jakie substancje możemy znaleźć w maśle kakaowym ?? Zacznijmy od kwasów tłuszczowych: kwas palmitynowy (C16) 25-30%, kwas stearynowy (C18) 31-35%, kwas oleinowy (C18:1) 34-36% i kwas linolowy (C18:2) 2%. Pewnie zastanawiacie się co znaczą symbole znajdujące się po nazwie kwasu?? np (C18:2) oznacza, że kwas ma 18 atomów węgla w cząsteczce, natomiast dwójka mówi nam o tym, że w cząsteczce znajdują się dwa wiązania podwójne. Ponieważ masło kakaowe ma dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych będzie substancją okluzyjną, zapobiegającą utracie wody z naskórka. Duża zawartość kwasu stearynowego i kwasu oleinowego, które są dobrze absorbowane przez skórę powoduje, iż masło ma właściwości zmiękczające. W zależności od regionu występowania profile kwasów tłuszczowych będą się od siebie różnić, dlatego warto poprosić o certyfikat analizy przy zakupie.

Oprócz kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na skórę, w maśle znajduje się również Witamina E w formie tokoferolu (od 100 do 300 ppm czyli mg/kg), gdzie 90% to gama-tokoferol stanowiący ok 30 % witaminy E występującej w ludzkiej skórze. Duża ilość Witaminy E, która jest antyoksydantem tłumaczy dlaczego masło kakaowe ma termin ważności od 2 do 5 lat. W maśle kakaowym znajdują się również polifenole w formie katechin, tanin i proantocyjanidów, mające właściwości przeciwzapalne oraz sterole roślinne ok 1,8-2,0 mg/g w formie: β-sitosterolu (50-70%), stygmasterolu (20-30%) i kampesterolu (5-9%). Fitosterole pomagają odbudować barierę skórną oraz ograniczają transepidermalną utratę wody.

W dużej ilości masło kakaowe znajdziemy w produktach stałych np. balsamy w kostce, peelingi w kostce, balsamy i masła do ust. W kremach czy balsamach dodanie masła powoduje, że produkt jest gęstszy.
Ciekawą sprawą jest ilość odmian polimorficznych (czyli ta sama substancja posiada różne sieci krystaliczne) masła kakaowego. Mamy cztery odmiany polimorficzne o różnych temperaturach topnienia od 18 do 34,5C. Jak widać wszystkie temperatury są poniżej temperatury ciała ludzkiego, dlatego też masło używane jest często do produkcji czopków.   
Za niedługo wrzucę kilka swoich produktów z masłem kakaowym, może będą tam też i czopki :]

2 komentarze:

  1. Miałam kiedyś masło kakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Planuje zakup masełka i mam już klika przepisów w których, można je wykorzystać. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń