Pestki
moreli zawierają około 40-50 % oleju. Profil kwasów tłuszczowych, które wraz z
gliceryną tworzą trójglicerydy jest następujący: kwas palmitynowy (C16) 4-7%,
kwas stearynowy (C18) 1%, kwas oleinowy (C18:1) 58-74 % oraz kwas linolowy
(C18:2) 20-34 %. Jak widać większość kwasów tłuszczowych stanowią kwasy jednonienasycone i wielonienasycone.
Olej ma właściwości zmiękczające i nawilżające co możemy zawdzięczać kwasowi oleinowemu. Dzięki zawartości kwasu
linolowego olej zapewnia odbudowę naturalnej bariery skóry.
W
zależności od regionu występowania olej z pestek moreli zawiera duże ilości
witaminy E od 220 do 780 mg/kg. Oprócz witaminy E możemy znaleźć w nim witaminę C i tutaj również w zależności
od obszaru występowania jej wartości wynoszą od 3 do 16 mg/100g. To
nie wszystko, olej z pestek moreli jest bogaty w karotenoidy czyli prekursory
witaminy A. 250 g świeżych owoców albo
30 g suszonych zawiera w sobie 100 % zalecanej dawki. Podobnie
sprawa ma się z prowitaminą A, β-karotenem. Dane z National
Center Institute podają, że zalecana dawka β-karotenu wynosi ok. 5 mg,
natknęłam się również na dane, w których jakaś niemiecka instytucja podaje 3
mg. I tu również w zależności od regionu występowania mamy od 1,5 do 16 mg/100g β- karotenu w oleju.
Dodatkowymi
substancjami w oleju są: fitosterole (11,8mg/100g kampesterol, 9,8 mg/100
g stygmasterol oraz 273
mg/100g B-sitosterol )czyli substancje, które swoją budową zbliżone są do
cholesterolu, którego w spoiwie warstwy rogowej naskórka występuje ok. 25 %.
Odnośnie
polifenoli, które oprócz tego, że są antyoksydantami to dodatkowo łagodzą
świąd, zmniejszają zaczerwienienie skóry oraz jej suchość olej z pestek moreli
zawiera katechiny, epikatechiny, rutynę oraz procyjanidy.
Olej ten nie powoduje uczucia tłustości na skórze, jest
lekki i nawet przy większym stężeniu skóra nie poczuje jego ciężaru. Zastosowanie? Ja używam go praktycznie wszędzie, jest to jeden z moich ulubionych olei.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz