środa, 19 lutego 2014

Woski używane w kosmetykach CZ I

Dziś chciałam zaprezentować Wam kolejną grupę substancji chemicznych, które znajdziecie w większości produktów kosmetycznych. Mowa tu o woskach, które spotkamy w kremach, lotionach, masłach do ciała lub produktach bezwodnych. Bez wosku nie obejdzie się również w przepadku produkcji szminek i balsamów do ust. Woski są bardzo przydatne w produktach, dodane do balsamu czy kremu powodują jego zagęszczenie, poprawiają smarowność i przyleganie preparatu. W przypadku szminek zapewniają stałą konsystencję poprzez podwyższenie temperatury topnienia oraz nadają połysk. Przydatność poszczególnych wosków w pomadkach jest uzależniona od tego jak dobrze dany wosk rozpuszcza się w oleju rycynowym, który jest jednym z podstawowych surowców używanych do produkcji wspomnianych preparatów. Ogólnie woski możemy podzielić na dwie grupy: pozyskiwane z zasobów naturalnych oraz wytwarzane w laboratoriach (syntetyczne). Dla Nas ważniejsze będą woski naturalne ponieważ możemy je kupić w większości sklepów z surowcami. Postanowiłam, że podzielimy sobie omawianie wosków na dwie części w pierwszej zaprezentuje Wam woski mineralne natomiast w kolejnej części skupimy się na woskach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Najczęściej spotykane woski mineralne w produktach kosmetycznych to:



Ozokeryt
1.Ozokeryt - wosk ziemny, będący mieszaniną stałych alkanów. Oczyszczony ma barwę białą, a jego temperatura topnienia wynosi od 58-100°C i jest uzależniona od jego składu. Bardzo często stosowany w pomadkach ze względu na wysoką temperaturę topnienia. Dodany do kremu działa jako emulgator oraz substancja zagęszczająca.

2. Cerezyna - pierwotnie był to oczyszczony ozokeryt, dlatego jest często jego substytutem, z powodu podobnych właściwości.  Posiada białe zabarwienie, w zależności od kompozycji, temperatura topnienia waha się od 50 do 90 °C .


Parafina stała


3. Parafina stała - mieszanina krystalicznych węglowodorów o temperaturze topnienia od 50 do 60 °C. Jest rzadziej stosowana w produkcji pomadek niż ozokeryt i cerezyna z dwóch powodów. Po pierwsze ma niższą temperaturę topnienia co może powodować, że produkt końcowy będzie kruchy. Ponad to ma mniejsze powinowactwo do oleju rycynowego, który jak już wspomnieliśmy jest najczęściej używanym olejem przy produkcji pomadek. Parafinę możemy znaleźć natomiast w kremach i maściach, pełni wówczas funkcję zagęszczacza.


Wazelina biała
4. Wosk mikrokrystaliczny - mieszanina głównie liniowych węglowodorów o długich łańcuchach, z temperaturą topnienia od 60 do 120°C. Ma większe powinowactwo do olei dlatego też jest częściej stosowany niż wosk parafinowy.

5. Wazelina - półstały wosk składający się z węglowodorów parafinowych o temperaturze topnienia od 35 do 45°C. Ze względu na to, że nie wchłania się przez skórę i jest najlepszą substancją zmniejszającą TEWL, znajdziemy ją w bardzo dużej ilości produktów.



Mam nadzieje, że troszkę przybliżyłam Wam woski mineralne. Zapraszam do odwiedzenia bloga jutro, gdzie opiszę podstawowe woski roślinne i zwierzęce.

2 komentarze:

  1. swietne przydatne informalcje :=) pozdrawiam goraco :))) A moze zrobilabys posta na temat jak sie obchodzic z rozszezonymi porami ??? :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie i taki post kiedyś znajdzie się na tym blogu. Kiedy? trudno powiedzieć, bo na razie mam kilka rozpoczętych "projektów", które chciałabym dokończyć. W najbliższym czasie będzie trochę postów o balsamach w kostce, scrubach i kulach do kąpieli, także mam nadzieje, że znajdziesz coś dla siebie. Pozdrawiam:]

    OdpowiedzUsuń