Ostatnio pisałam o frakcjonowanym oleju kokosowym zawierającym dwa nasycone kwasy tłuszczowe tj kaprynowy i kaprylowy. Idąc kokosowym tropem pora na parę słów o oleju kokosowym (Cocos nucifera).
Olej kokosowy w temperaturze pokojowej jest ciałem stałym o białym zabarwieniu. Przeważnie występuje w formie wybielonej i odkwaszonej, bez charakterystycznego zapachu. Olej nierafinowany ma natomiast żółtawe zabarwienie i charakterystyczny zapach. W oleju kokosowym nazywanym również masłem kokosowym, znajdujemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe zawierające od 8 do 16 atomów węgla w łańcuchu. Mamy odpowiednio: kwas kaprylowy (C8) 5-11%, kwas kaprynowy (C10) 4-9 %, kwas laurynowy (C12) 44 %, kwas mirystynowy (C14) 18 %, kwas palmitynowy (C16) 11%. Sumując ilość nasyconych kwasów tłuszczowych wychodzi ich ok 90 %, resztę stanowią kwasy jednonienasycone i wielonienasycone przy czym tych ostatnich znajdują się bardzo małe ilości. Ponieważ, nie mamy tu dużych ilości kwasów nienasyconych termin ważności tego oleju będzie wynosił minimum 2 lata.
Frakcjonowany olej kokosowy oprócz kwasów nasyconych nie posiadał żadnych dodatków. Inaczej jest z olejem kokosowym, możemy znaleźć w nim Witaminę E ok 1 % oraz polifenole kwas ferulowy i kwas kumarowy. Obie wymienione substancje są bardzo dobrymi antyoksydantami. Podobnie jak masło mango, olej zawiera kwas kawowy mający właściwości przeciwzapalne.
Olej kokosowy używany w produktach kosmetycznych ma właściwości okluzyjne przez co pośrednio nawilża. O co chodzi??? Poprzez duże ilości, kwasów nasyconych olej zmniejsza parowanie wody z warstwy rogowej naskórka. Ponieważ, woda jest zatrzymana to i skóra jest lepiej nawilżona.
Minusem oleju kokosowego jest jego komedogenność tzn zapychanie porów. Przy stosowaniu mogą pojawić się zaskórniki, a skóra osób z tendencją do wyprysków, może znacznie się pogorszyć.
Olej kokosowy ze względu na swoją postać znajdziecie w dużej ilości produktów, które są stałe np balsamy w kostce, balsamy do ust i w tych produktach olej będzie jednym z pierwszych składników INCI.
Olej kokosowy w temperaturze pokojowej jest ciałem stałym o białym zabarwieniu. Przeważnie występuje w formie wybielonej i odkwaszonej, bez charakterystycznego zapachu. Olej nierafinowany ma natomiast żółtawe zabarwienie i charakterystyczny zapach. W oleju kokosowym nazywanym również masłem kokosowym, znajdujemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe zawierające od 8 do 16 atomów węgla w łańcuchu. Mamy odpowiednio: kwas kaprylowy (C8) 5-11%, kwas kaprynowy (C10) 4-9 %, kwas laurynowy (C12) 44 %, kwas mirystynowy (C14) 18 %, kwas palmitynowy (C16) 11%. Sumując ilość nasyconych kwasów tłuszczowych wychodzi ich ok 90 %, resztę stanowią kwasy jednonienasycone i wielonienasycone przy czym tych ostatnich znajdują się bardzo małe ilości. Ponieważ, nie mamy tu dużych ilości kwasów nienasyconych termin ważności tego oleju będzie wynosił minimum 2 lata.
Frakcjonowany olej kokosowy oprócz kwasów nasyconych nie posiadał żadnych dodatków. Inaczej jest z olejem kokosowym, możemy znaleźć w nim Witaminę E ok 1 % oraz polifenole kwas ferulowy i kwas kumarowy. Obie wymienione substancje są bardzo dobrymi antyoksydantami. Podobnie jak masło mango, olej zawiera kwas kawowy mający właściwości przeciwzapalne.
Olej kokosowy używany w produktach kosmetycznych ma właściwości okluzyjne przez co pośrednio nawilża. O co chodzi??? Poprzez duże ilości, kwasów nasyconych olej zmniejsza parowanie wody z warstwy rogowej naskórka. Ponieważ, woda jest zatrzymana to i skóra jest lepiej nawilżona.
Minusem oleju kokosowego jest jego komedogenność tzn zapychanie porów. Przy stosowaniu mogą pojawić się zaskórniki, a skóra osób z tendencją do wyprysków, może znacznie się pogorszyć.
Olej kokosowy ze względu na swoją postać znajdziecie w dużej ilości produktów, które są stałe np balsamy w kostce, balsamy do ust i w tych produktach olej będzie jednym z pierwszych składników INCI.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz